Blokiran i Severni tok

Plan gradnje ogranka gasovoda Severni tok za snabdevanje Velike Britanije ruskim gasom blokiran je zbog zaoštravanja odnosa Rusije i Velike Britanije izazvanog ukrajinskom krizom, piše londonski The Times.

Ruska kompanija Gasprom, većinski vlasnik konzorcijuma Severni tok, u februaru je napravila studiju izvodljivosti tog projekta, ali projekt nije prihvaćen . Trebalo je da se od gasovoda Severni tok izgrade, ispod Blatičkog mora, dva ogranka za snabdevanje ruskim gasom Velike Britanije i Holandije.

Potrebe Velike Britanije za gasom rastu jer se njena domaća proizvodnja gasom godišnje smanjuje za po 7 odsto. Od sadašnje ukupne potrošnje od 91 milijardu kubika, Velika Britanija uvozi 42 milijarde, a procenjuje se da će 2020. godine uvozom pokrivati celih 70 odsto svojih potreba.

Kako se očekuje i smanjenje norveške proizvodnje gasa, a tečni katarski gas je za Britaniju s jedne strane skup, a sa druge Katarci sve više preferiraju azijsko tržište zbog viših cena, ruski Gasprom je računao da će u dogledno vreme Velika Britanija, sa 40 milijardi kubika gasa, postati njegov najveći kupac. Trenutno je najveći kupac ruskog gasa Nemačka ,koja godišnje kupuje 34 milijarde kubika.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com