Bono podržao Epl i Irsku

Frontmen muzičke grupe U2 Bono Voks podržao je Irsku i Epl u sporu sa Evropskom komisijom, prenosi britanski list Gardijan.

U intervjuu za Observer irski pevač kaže da je poreska politika donela njegovoj zemlji jedini prosperitet za koji znaju.

„Mi smo mala zemlja i nemamo prirodne resurse, a poreska konkurentnost je donela našoj zemlji jedini prosperitet za koji znamo. Tako smo privukli ove velike kompanije“, rekao je pevač.

Bonovi komentari dolaze u trenutku kada Evropska unija pokreće obračun sa Irskom koja navodno nezakonito pruža ekonomsku pomoć velikim američkim kompanijama. U preliminarnom izveštaju Brisel tvrdi da dogovori postignuti između irske Vlade i Epla predstavljaju nezakonitu državnu pomoć. I irska Vlada i Epl, koji je sponzor novog albuma U2 koji je izašao prošlog meseca, negiraju ove tvrdnje.

EU vrši pritisak na Irsku da ukine kontroverzni zakon ili će u suprotnom morati da se suoči sa punom istragom, koja bi mogla dovesti do više-milionskih kazni.

Irski zakoni dozvoljavaju američkim kompanijama, uglavnom u tehnološkom i farmaceutskom sektoru, da smanje poreske izdatke daleko ispod već velikodušne irske stope poreza na dobit (12,5 odsto) pomeranjem većine svog oporezivog prihoda iz Irske u poreske rajeve, kao što su Bermude. Tako je Gugl prošle godine ostvario 5,6 milijardi dolara prihoda u Velikoj Britaniji, a platio samo 20,4 miliona funti korporativnog poreza.

Kontroverzni zakon je omogućio nekim američkim kompanijama da plaćaju efektivnu poresku stopu od samo 2,2 odsto, tvrdi u svom izveštaju iz 2011. godine Američki biro za ekonomske analize. Irska Vlada osporava ovaj izveštaj.

Irska grupa U2 je već pokazala da je veliki poznavalac poreskih prednosti – 2006. je sedište svoje kompanije preselila iz Irske u Holandiju zbog povoljnijih poreskih uslova.

Bono je bio kandidat za Nobelovu nagradu za mir, a 2007. je proglašen za počasnog viteza od strane engleske kraljice Elizabete zbog svojih humanitarnih aktivnosti.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com