Bratušekova neće biti potpredsednica za energetsku uniju

Poslanici Evropskog parlamenta večeras su ogromnom većinom glasova odbili da podrže Alenku Batušek na mestu potpredsednice Evropske komisije zadužene za energetsku uniju.Protiv izbora Bratušekove na to mesto bilo je 112, a za 13 poslanika.

Bivšu slovenačku premijerku izabrao je izmedju tri slovenačka kandidata za jedno mesto komesara budući šef Evropske komisije Žan Pol Junker, a sada se očekuje da on svoj predlog povuče jer bi zbog Bratušekove mogla da mu padne cela komesarska lista. Naime, Evropski parlament formalno može prihvatiti ili odbiti samo celovitu listu komesara u novoj Evropskoj komisiji.

Mada je, prema izveštajima slovenačkih medija, sama Bratušekova preko toga tokom ispitivanja pred EP prešla veoma brzo, nju je funkcije koštala činjenica da je u Sloveniji protiv nje pokrenut postupak pred Komisijom za borbu protiv korupcije pod optužbom da je samu sebe kandidovala za mesto komesara i tako došla nedopušten sukob interesa.

Takodje sporni kandidati za komesare Britanac Džonatan Hil (finansijska regulacija) i Francuz Pjer Moskovici (ekonomija i monetarna unija) srećno su prošli rešeto evropskih parlmentaraca.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com