Briselski sastanak o energetici bez velikih očekivanja

U 9.30 u Briselu počinje sastanak Komiteta za saobraćaj, telekomunikacije i energetiku Evropske komisije na kome je kao poslednja tačka dnevnog reda predvidjena informacija najnovijim dešavanjima u spoljnim energetskim odnosima Unije. Pod tom tačkom će se ministri energetike EU, očekuje se, pozabaviti ruskim odustajanjem od gradnje gasovoda Južni tok koji je trebalo da bude alternativni pravac za snabdevanje Evrope ruskim gasom.Konferencija za štampu predvidjena je u 13.30

Sudeći po medijskom prostoru koji je ovom sastanku posvećen, očekivanja od njega nisu senzacionalna.

Glavne tačke sastanka su klimatske promene i enegetika do 2030. godine , dovršavanje zajedničkog energetskog tržišta i razmatranje realizacije energetskih ciljeva iz evropske strategija do 2020. godine.

Najavljeno je da će se na marginama ovog sastanka sastati i ministri energetike država članica EU koje su na ovaj ili onaj način uključene u projekat Južni tok. Da podsetimo da su pored ruskog Gasproma, suvlasnici firme Južni tok i italijanski Eni , francuski EDF i nemački Wintershell.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak saopštio je da na taj sastanak nije pozvan, što je manje-više razumljivo s obzirom da Rusija nije članica EU. Na sastanak takodje nije pozvan ni ministar energetike Srbije Aleksandar Antić, iako je Srbija kandidat. Novak i Antić nisu, od objave Rusije da odustaje od Južnog toka, imali nikakavu komunikaciju iako je energetskim sporazumima Rusije i Srbije predvdjeno da u ovakvim prilikama ministri energetike razmene obaveštenja pre nego što ona dospeju u javnost.

Srbija nije dobila oficijelnu informaciju o otkazivanju Južnog toka, gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubika, koji je trebalo da vodi od stanice Ruskaja u Rusiji, ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Madjarske do čvorišta u Austriji.

Predsednici Rusije i Srbije Vladimiri Putin i Tomislav Nikolić obavili su telefonski razgovor, kao i premijeri Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Aleksandar Vučić.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com