Britanija: Brexit će nas koštati 144 milijarde dolara i 950.000 radnih mesta

Izlazak iz Evropske unije mogao bi koštati ekonomiju Velike Britanije 144 milijarde dolara i 950.000 radnih mesta do 2020. godine, saopštila je Konfederacija britanske industrije (CBI).

Brexit

Glasanje za izlazak iz EU povećava šanse za pad PDV-a i porast nezaposlenosti, navodi se u studiji i dodaje da iako će Britanija pregovarati o trgovinskim ugovorima sa EU, „Brexit“ bi mogao biti ozbiljan šok za ekonomiju.

„Uštede zbog ukidanja izdvajanja za budžet EU su minorne u odnosu na negativan uticaj koji će „Brexit“ imati na ekonomiju i investicije. Čak i u najboljem slučaju, izlazak iz EU će izazvati ozbiljan šok za ekonomiju Velike Britanije“, rekla je direktorka CBI-a Kerolin Ferbern.

Istraživanje predviđa dva scenarija po kojima će se odvijati izlazak iz EU. Optimistični scenario predviđa da će Britanija uspeti da sklopi sporazum o slobodnoj trgovini bez carina na izvoz i uvoz do 2020. godine.

Prema drugom scenariju, ugovor o slobodnoj trgovini između Britanije i EU će biti ukinut i trgovina će nastaviti da se odvija pod pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Oba scenarija predviđaju značajan pad životnog standarda, BDP-a i zaposlenosti.

Čak i ako Britanija vrlo brzo potpiše novi sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, njen BDP bi mogao da padne za tri odsto do 2020. godine, a nezaposlenosti bi mogla da se poveća za dva do tri odsto, navodi se u studiji.

„Ekonomija će polako početi da se oporavlja, ali se nikad neće vratiti tamo gde je bila“, kaže Ferbern.

S druge strane, pobornici „Brexit“-a oštro su kritikovali CBI optuživši ga da pokušava da zastraši građane.

„Pokušaji, od strane EU finansiranog, CBI-a da ponovi širi zastrašujuće priče, kao i kada su nas nagovarali da odbacimo funtu i prigrlimo evro, su očajni“, rekao je lider organizacije „Glasaj za izlazak“ Metju Eliot i dodao da će zaposlenost i privreda nastaviti da rastu i nakon izlaska iz EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com