Britanski kralj Čarls odložio posetu Parizu

Britanski kralj Čarls odložio je posetu Parizu, koja je trebalo da počne u nedelju.

Kako javljaju svetski mediji, poseta je odložena zbog protesta protiv penzijske reforme, koji potresaju Francusku i smatraju se najvećim u poslednjih pola veka.

Predvodjeni sa osam najvećih francuskih sindikata, Francuzi protiv penzijske reforme, jednom odložene zbog pandemije Covid19, protestuju širom Francuske već mesecima.

Protesti su krajnje zaoštreni pošto je vlada francuske premijerke Elizabet Born odlučila da zakon o promenama u penzijskom sistemu usvoji aktiviranjem člana 49.3 Ustava Francuske odnosno bez glasanja u parlamentu, u kome za reformu nije obezbedila većinu.

Ali Francuze je konačno razbesneo, francuski predsednik Emanuel Makron, koji je po oceni protivnika reforme, u svom obraćanju javnosti ispoljio krajnji prezir prema volji ogromne većine Francuza. Makron je ocenio da je reforma nužna i dao potpunu podršku vladi Elizabet Born.

Protesti su postali nasilni – veliki je broj ranjenih demonstranata i policajaca.

Sem što se reformom penzijskog sistema starosna granica za odlazak u penziju podiže sa 62 na 64 godine, taj će uslov ubuduće važiti za sve Francuze. Dosad je starosna granica za odlazak u penziju bila različita za različite kategorije Francuza.

Tako su prve grupe francuskih vatrogasaca, takodje pogođenih ukidanjem penzijskih privilegija za njihovu profesiju, skinule šlemove i pridružile se Francuzima koji se bune.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com