Čast Nobelove nagrade na ozbiljnoj probi

Osmi po redu član Švedske akademije nauka istupio je iz njenog sastava, javili su švedski mediji.

Prethodnih sedam su svoju odluku bez presedana obrazložili kapljom koja je prelila čašu: nezadovoljni su rezultatima unutrašnje istrage optužbi za seksualno uznemiravanje.

Akademija, koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, ima 18 članova. Izabrani su na doživotno. Procedura istupanja nije regulisana.

Povlačenje novinarke i književnice Sare Stridsberg moglo bi da znači otvaranje najozbiljnije krize u istoriji Nobelove nagrade i odlaganje dodele Nobela za literaturu.

Skandal su prouzrokovale optužbe na račun Žan-Kloda Arnoa, kulturnog poslenika i muža jedne članice Akademije, za seksualno uznemiravanje. Da nevolja bude još veća, medju ženama prema kojima se Arno prostački poneo je i švedska prestolonaslednica Viktorija. Kako tvrde švedski mediji Arno je princezu uhvatio za zadnjicu.

Klas Estergren, pisac koji je medju prvima istupio iz Akademije, izjavio je, medjutim, da Akademija „već odavno preživljava ozbiljne probleme“ i još nastoji da ih reši „koristeći sumnjive pristupe“. To je, smatra on, „izdaja“, kako u odnosu na osnivača Akademije i njenog visokog pokrovitelja, tako i u odnosu na samu njenu svrhu – da predstavlja talenat i ukus.

Švedsku akademiju je osnovao 1786. godine kralj Gustav III i stavio joj u zadatak da neguje švedski jezik i kulturu.

One thought on “Čast Nobelove nagrade na ozbiljnoj probi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com