Da li će „slučajni ekonomista“ uništiti grčke oligarhe?

Janis Varufakis, novi grčki ministar finansija, za sebe kaže da je „slučajni ekonomista“, što se ne bi dalo zaključiti iz njegove bogate profesorske karijere kada je ekonomija u pitanju, a Evropi i grčkim oligarsima bez dlake na jeziku najavljuje oštru borbu.

Janis Varufakis 2

Varufakis, 53-godišnjak koji ima i grčko i australijsko državljanstvo, u predizbornoj kampanji je objavio rat grčkim oligarsima, ekonomskoj krizi koju je nazvao „humanitarnom krizom“ i ogromnom grčkom dugu. Dakle, tri velika rata prepuna manjih borbi su pred Varufakisom.

„Uništićemo bazu na kojoj su decenijama gradili sistem, mrežu koja je zlokobno usisavala energiju i ekonomsku moć ostatka društva“, oštar je bio Janis Varufakis u izjavi za britanski Kanal 4 pre izbora.

Antonis Cipras i Janis Varufakis

Ništa manje zanimljiv Varufakis nije bio ni nakon pobede Aleksisa Ciprasa i Sirize na parlamentarnim izborima. Parafrazirao je, prenosi Gardijan, velškog pisca Dilana Tomasa: „Grčka demokratija je danas odlučila da prestane da lagano odlazi u noć. Grčka demokratija je odlučila da se pobuni protiv gašenja svetla“.

Varufakis, rođeni Atinjanin, studirao je matematičku ekonomiju na Univerzitetu Eseks (Velika Britanija) gde je i doktorirao 1987. godine na temu „Matematika i Statistika“. Predavao je na više fakulteta širom sveta – Velikoj Britaniji, Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Grčkoj… Popularnost je najviše stekao pisanjem o ekonomskoj krizi u Evropskoj uniji i istraživanjem o „digitalnoj ekonomiji koja se spontano formira unutar bezgranične zajednice igrača video igrica“, o čemu je javnost obaveštavao putem svog Tviter profila, a koje je uradio kao, kako je sam istakao, privatni konsultant u Valve korporaciji.

Njegov neformalni, može se slobodno reći narodski pristup najviše je vidljiv na njegovom globalno popularnom blogu yanisvaroufakis.eu, koji je naslovljen sa „Janis Varufakis, misli za svet posle 2008“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com