Dačić: Vraćanje izbeglica u Srbiju je neprihvatljivo

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je za Srbiju neprihvatljivo da izbeglice budu vraćene u našu zemlju i da od evropskog komesara Johanesa Hana, koji u petak dolazi u Beograd, očekuje da čuje konačno rešenje Unije.

dačić

„Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama sa zatvorenim saobraćajem, a da to nikoga nije briga. Da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU? Ako nije, Srbija će biti prinuđena da uvede kontramere”, rekao je Dačić

On je rekao da je Srbija sa Mađarskom posle incidentata na granici dogovorila da se otvori autoput, ali da je sad suočena sa činjenicom da su prema Hrvatskoj zatvoreni gotovo svi prelazi za saobraćaj.

„Danas sam pokušavao da razovaram telefonom sa kolegicom Vesnom Pusić i tražim objašnjenje zašto je zatvoren teretni saobraćaj. Da li smo sad umesto Evrope bez granica, ponovo dobili Evropu sa gvozdenom zavesom, kako jedna zemlja EU moze da zabrani saobraćjaj sa susedima”, rekao je Dačić.

On je rekao da će migrantska kriza, ukoliko Evropa ne reaguje, srušiti strukture EU, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, da su evropske zemlje upotrebile ovoliku vojsku protiv Islamske države kakvu je upotrevanju prema izbeglice, do sad bi ta kriza bila rešena.

On je upitao da li su evropske vrednosti suzavac, zatvaranje puteva i granica i podvukao da to ne može biti politika EU i da Srbija traži hitno reagovanje EU.

„U Evropi su se granice zatvarale samo u vreme ratova, a reakcija EU je kao da se to dešava na drugoj planeti”, rekao je Dačić.

Dačić je upitao da li je rešenje da Srbija podigne gvozdenu zavesu prema EU, i u tom smislu podsetio koliko su se narodi Evrope radovali rušenju gvozdene zavese.

On je podvukao da Srbija ne pristaje na politiku gvodzenih zavesa i zaustavljanja autoputa

Dačić je naveo da situacija sa migrantima pokazuje bezbednosnu, ali i krizu vrednosti, solidarnosti i humanosti u Evropi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com