Danas zvanično počinje oproštaj Angele Merkel od politike

U hotelu „Atlantik“ u Hamburgu danas u 10.30 počinje 31. kongres Hrišćansko-demokratske unije (CDU), najjače i najstabilnije nemačke političke partije, na kome će 1.001 partijski delegat izabrati naslednicu/naslednika Angeli Merkel na mestu šefa te partije.

Kongres će pratiti 1.000 gostiju i 1.800 akreditovanih novinara iz celog sveta. Jer, danas se, moguće se, u Hamburgu ne piše samo nemačka nego i evropska istorija.

Angela Merkel je funkciju partijskog šefa obavljala 18 godina i, u trenutku kad je preuzela, stranka je bila u sličnom osipanju, a njena ličnost je budila više sumnje nego nade.

Iako je od stranačke funkcije odustala pod pritiskom loših izbornih rezultata na pokrajinskim izborima, lošeg rejtinga stranke i pritiska iz stranke i javnosti pre svega zbog izbegličke politike 2015. godine, Angela Merkel je i sada ubedljivo najpopularniji nemački političar – prema anketi radjenoj za ARD i Velt takvom je smatra 57 odsto anketiranih, a isti procenat želi da ona sadašnji kancelarski mandat završi do kraja.

Za stranačkog naslednika Merkelove takmiči se veliki broj kandidata, ali samo tri imaju (bar neke) izglede i svu pažnju medija: sadašnja generalna sekretarka stranke Anagret Kramp-Karenbauer (1962), bivši šef parlamentarne frakcije Fridrih Merc (1955) i sadašnji ministar zdravlja Jens Špan.

Oni su vreme pred konačnu odluku iskoristili za pravu konkurentsku borbu i suprotstavljanje, pa se drži da je to u poslednjih mesec dana podiglo rejting stranci za 4 procentna poena na sadašnjih 30 odsto, koliko bi, prema anketi Infratest Dimap radjenoj za ARD i Velt, dobila da se izbori održavaju u nedelju.

Anagret Kramp-Karenbauer kadrovski je izbor kancelarke Merkel, bez previše argumenata je nazivaju i njenim klonom, a u svakom slučaju figurira kao favorit na današnjim stranačkim izborima. Bila je premijerka pokrajine Saarland. U već pomenutoj anketi 45 odsto ispitanih veruje da je ona buduća šefica CDU, a medju ispitanim pristalicama CDU njih 47 odsto.

Fridrih Merc je najiskusniji i najkontroverzniji medju izglednim kandidatima. Advokat, lobista i političar, mnogo više funkcija nego u politici imao je u većem broju moćnih firmi i interesnih udruženja kapitala, pa se s velikim uzbudjenjem postavlja pitanje da li bi na mestu šefa vladajuće stranke prečesto zapadao u sukobe interesa. On je objavio da sada zaradjuje milion evra godišnje, a javnost je iznervirao kad je, s tolikim prihodom, sebe smestio u „višu srednju klasu“. Prema citiranoj anketi, njega bi na mestu šefa CDU rado videlo 30 odsto anketiranih birača, a 37 odsto pristalica CDU medju biračima.

Jens Špan je, u ovoj anketi, dobio 10 odsto glasova anketiranih birača i 12 odsto medju anketiranim biračima pristalicama CDU. Veruje se da će on biti važan samo ukoliko borba izmedju Kramp-Karenbauer i Merca bude izjednačena – veruje se da će u tom slučaju svoje pristalice pozvati da glasaju za – Merca.

Pravu lavinu nezadovoljstva medju političarima i u medijima izazvao je predsednik Bundestaga, „heroj nemačke politike“ Volfgang Šojble otvoreno stavši na stranu Merca. On je u intervjuu za FAZ izjavio da bi „za zemlju bilo najbolje ako Merc na kongresu dobije većinu“ jer bi to „olakšalo integraciju političkih snaga na centru i stabilizovalo naš sistem, a politička margina bi opet oslabila“.

Anagret Kramp-Karenbauer, u odgovor na ovu nedelikatnost, podržao je veći broj istaknutih članova stranke, ali svi zajedno nemaju težinu jednog Šojblea. Njega i Merca veže napet odnos s kancelarkom Merkel, a  Šojbleu se spočitava da se na ovu provokaciju odlučio iz razloga lične političke povredjenosti.

Veruje se da će se delegati pri glasanju rukovoditi s dva cilja: naslednik Merkelove treba da ujedini stranku, a ne treba da napravi suviše oštar otklon od dosadašnje politike kancelarke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com