Dorić: Istraživanje nafte u Jadranu neće ugroziti hrvatski turizam

Direktorka hrvatske Agencije za ugljovodonike Barbara Dorić rekla je da će u petak 16. januara početi javna rasprava o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu istraživanja nafte i gasa u Jadranu.

Ona je u emisiji „Otvoreno“ Hrvatske radio-televizije rekla da bi ugovor sa kompanijama koje su se prijavile na tender za istraživanje nafte i gasa u Jadranu trebalo da bude potpisan 2. aprila, a da se početak istraživanja očekuje u septembru.

U nacrtu ugovora je predviđeno, rekla je Dorić, da istraživanja mogu biti vršena na najmanje 10 kilometara udaljenosti od obale i najmanje 6 kilometara udaljenosti od ostrva.

„Istraživanja će trajati pet godina i u njih će prema investicionim planovima biti uloženo 4 milijarde dolara. Ako se po okončanju istraživanja utvrdi da ima nafte ili gasa na Jadranu, radiće se procena uticaja na ekološku mrežu, od koje će zavisiti da li će biti eksploatacije ili ne“, rekla je Dorić.

Ona je dodala da se po ugovoru naftne platforme ne smeju videti ni sa obale ni sa ostrva, tako da hrvatski turizam ni na koji način neće biti ugrožen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com