Drama oko Tuš-a se nastavlja

Drama oko slovenačke firme Tuš u Bosni i Hercegovini, o kojoj su Ekonomske Vesti već pisale, se nastavlja. Poslovanje slovenačkog trgovinskog lanca proveravaju inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), prenosi Dnevni Avaz.

Slovenačka kompanija duguje UIOBiH 678.916 konvertibilnih maraka. Dobavljači su ranije upozorili nadležne organe da je Tuš prebacio dugovanja na drugu firmu i da prevarom pokušava izbeći plaćanje nagomilanih obaveza prema njima i državi. Dobavljači tvrde da im Tuš duguje 20 miliona konvertibilnih maraka.

Dužnik je firma Tuš trade, osnovana 2009. godine, sa osnivačkim kapitalom od 2000 konvertibilnih maraka. Upravo na ovu firmu je Tuš d.o.o., koji je ranije imao osnivački kapital od 20 miliona km, prebacio sva svoja poslovanja.

Obe firme su registrovane u Bihaću u ulici Plješevička bb i Plješevička 157, izjavio je za Dnevni Avaz portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

Dobavljači upozoravaju da Tuš pokušava da proda sve svoje objekte i iznese kapital iz zemlje.

Tuš je objavio da zatvara sve svoje objekte, a kao razlog je naveo nedavne poplave, tešku situaciju i nestabilno okruženje. Slovenačka kompanija je optužila dobavljače da su „svojim blokadama poslovanja“ doprineli odluci zatvaranja ovog trgovinskog lanca.

Tuš je ove godine dogovorio restrukturiranje duga prema bankama kojima duguje 400 miliona evra.

Tuš Holding u svom sastavu ima Energotuš, Tuš Drogerije i zabavne centre, Planet Tuš, Tuš nekretnine, a nedavno su prodali, kako bi smanjili zaduženost, mobilnog operatera Tušmobil za 120 miliona evra United grupi, vlasniku SBB kablovskog operatera u Srbiji.

Tuš Holdnig je u vlasništvu Mirka Tuša, nekada najbogatijeg Slovenca, čije se bogatstvo pre pet godina procenjivalo na 250 milona evra, a danas na 70.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com