EK: Evropa može šest meseci bez ruskog gasa

Evropska unija je obavila stres test na isporuke gasa i zaključila da bi Evropa mogla da progura šest meseci –od septembra do kraja februara- i bez ruskog gasa. U najgorem slučaju, probleme bi mogle da imaju Finska, Estonija i Bugarska.

Ali odlazeći evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je pri prezentaciji rezultata tog testa rekao: „Zahvaljujem za svaki dan kojim se početak zime odlaže“, prenosi bečki list Di prese.

Prema tom testu, a u slučaju da isporuke ruskog gasa izostanu, Evropi bi nedostajalo od 5 do 9 milijardi kubika gasa, što je, zaključeno je u Briselu, neznatna količina u odnosu na evropsku godišnju potrošnju od 450 milijardi kubika,čije dve trećine se pokrivaju uvozom: iz Rusije 125 milijardi, iz Noveške 110 milijardi ,iz Alžira 65 milijardi…

Mada je izgledalo da su se Rusija i Ukrajina , uz posredovanje Etingera, nedavno dogovrile o načinima rešavanja medjusobnog gasnog spora, rešenje sada izgleda veoma daleko, a Ukrajina poziva EU da ne podlegne ruskim ucenama i ne prihvati dogovorene uslove plaćanja i tranzita gasa. Sledeći trojni sastanak zakazan je za 21.oktobar i, prema poslednjim informacijama, održaće se u Briselu i od njega ne bi trebalo suviše očekivati.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com