EK se pravda: Odustali smo od Istočnog prstena

Evropska komisija ne promoviše projekat „Istočni prsten“, koji je predložen pa povučen, saopštila je danas Delegacije EU u Srbiji, a prenosi Tanjug.

EU

EK promoviše Plan gasnog povezivanja Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC) u kome Srbija aktivno učestvuje, navodi se u saopštenju i dodaje da je u okviru inicijative CESEC, predložen projekat „Istočni prsten“, koji je međutim povučen i samim tim ni Komisija ne učestvuje u njegovoj promociji.

U saopštenju se ističe da konekcija između Srbije i Bugarske predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Energetsku zajednicu.

EK, kako se ističe, još jednom ponavlja da je Ukrajina zahvaljući svom položaju jedna od najsigurnijih zemalja tranzita pri čemu je i ekonomska ruta za snabdevanje Evrope.

EU zato aktivno podržava napore ukrajinske vlade i Naftogasa da Ukrajina ovaj položaj zadrži i u budućnosti, konkretno kroz reforme koje Ukrajina trenutno sprovodi kako bi obezbedila potpuno poštovanje pravnih tekovina EU, odnosno obaveza koje je preuzela članstvom u Energetskoj zajednici.

EU zbog toga veruje da je u interesu svih strana da Ukrajina i dalje zadrži položaj značajne zemlje tranzita, piše u saopštenju.

Podsetimo, ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić je u petak izjavio da mu je ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao da su EU zvaničnici nudili Rusiji da se izgradi gasovod “Istočni prsten”, koji bi išao preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, dok bi Srbija bila zaobiđena. On je naglasio da toliko licemerje od funkcionera u Briselu nije mogao ni da zamisli, jer su oni bili glavni koji su učinili sve da propadne projekat Južni tok.

Ministar je juče ponovio ranije iznete tvrdnje i dodao da su na sastanku sa Novakom bili i ministri Dušan Vujović i Željko Sertić.

EU je juče odbila da komentariše Dačićeve tvrdnje, a srpski premijer Aleksandar Vučić je izjavio da je predlog Brisela, ukoliko je istinit, “vrlo neprijatno iznenađenje”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com