EK: Spor oporavak

U svojoj jesenjoj ekonomskoj prognozi Evropska komisija (EK) predviđa slab ekonomski rast do kraja godine u EU i evrozoni. Očekuje se da će rast realnog BDP-a, za celu 2014. godinu, dostići 1,3 odsto u EU i 0,8 odsto u evrozoni. EK prognozira da će rast 2015. iznositi 1,5 odsto u EU i 1,1 u evrozoni. A, 2016. se predviđa ubrzanje ekonomskog rasta na 2,0 i 1,7 odsto, podstaknuto jačanjem finansijskog sektora i sprovedenim strukturnim reformama.

„Ekonomsko stanje i stanje u području zapošljavanja se ne poboljšava dovoljno brzo. Evropska komisija se obavezuje da će primeniti sva raspoloživa sredstva i resurse kako bi se u Evropi otvorilo više radnih mesta i poboljšao rast. Predložićemo investicioni plan vredan 300 milijardi evra za pokretanje i održavanje ekonomskog oporavka. Podsticanje ulaganja je ključ ekonomskog oporavka“, izjavio je potpredsednik Evropske komisije za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jurki Katainen.

Očekuje se da će najveći rast u EU imati Irska(4,6odsto), a najmanji Hrvatska (-0,7). EK predviđa da će sve članice EU u 2015. i 2016. godini beležiti pozitivan ekonomski rast.

Od zemalja u regionu, koje su članice EU, najveći ekonomski rast, ove godine, bi trebala da ima Mađarska (3,2 odsto), Slovenija (2,4), Rumunija (2,0) i Bugarska (1,2).

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com