Evro pod pritiskom evropskog odgovora Grčkoj

Zajednička evropska valuta danas će ostati pod snažnim pritiskom posete grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa Berlinu, ocenjuju berzanski analitičari, a uprkos neočekivano dobrim konjukturnim rezultatima u Evropi.

Evro je sinoć padom vrednosti regovao na odluku Evropske centralne banke, donetu neposredno posle posete Varufakisa toj instituciji, da prevremeno ukine izuzetak za Grčku i od 11.februara njenim bankama onemogući zaduživanje uz zalogu grčkih državnih obveznica. Takva vrsta zaduživanja je bila omogućena Grčkoj iako je rejting njenih državnih obveznica ispod investicionog nivoa na takozvanom džank(djubre) nivou.

Varufakis je prvi član nove grčke valde koji dolazi u Nemačku. U intervjuu koji je dao ARD-u (Prvi program Nemačke televizije) on je zatražio razumevanje Nemačke pozivajući se indirektno na njena iskustva sa Versajskim ugovorom i eskalcijom nacionalsocijalizma („ako jednu veliku naciju tako dugo ponižavaš…ona eksplodira kad-tad“), ističući da Grčka nije jedini krivac za krizu u evro-zoni(„mi smo prva domina koja je pala, ali nismo za domino-efekt odgovorni“) i tražeći za tu zemlju rešenje poput Maršalovog plana, koji je Amerika posle Drugog svetskog rata obezbedila Nemačkoj.

Očekuje se da će nemački ministar finasija Volfgang Šojble danas dočekati svog grčkog kolegu sa oštrim zahtevima da Grčka nastavi kurs štednje i ispunjavanja obaveza koje su prihvatile prethodne vlade u Atini.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com