Evro i rublja dotakli dno, dolar napreduje

Zajednička evropska valuta nastavila je svoj put ka istorijski najnižim vrednostima u odnosu na dolar, kao i ruska rublja.

Mada se u ponedeljak ujutro evro malo pomerio na gore, on se i dalje kreće i ispod granične vrednosti od 1,27 dolara.I tako zajednička evropska valuta ima vrednost najnižu u poslednjih 14 meseci.Evropska centralna banka je referentni kurs evra prema dolaru, za period 26.septembar-30. septembar) utvrdila na 1,2732 dolara za evro.

U odnosu na rusku rublju, dolar se već neko vreme pozicionirao iznad granice od 39 rubalja za dolar što je istorijski maksimum američke valute. Danas je kurs dolara u odnosu na rublju- 39,39 rubalja za dolar.

Ekonomski pokazatelji evro zone očekivano su slabi i pritisak na Evropsku centralnu banku da nastavi sa kreditiranjem poslvnih banaka po niskim kamatama ostaje visok.

Ruski ekonomski pokazatelji takodje su nepovoljni, ali je padu rublje, prema oceni analitičara, doprinela i operacija razvlašćivanja ruskog biznismena Vladimira Jevtušenkova u naftnoj kompaniji Bašnjeft.Procedura povratka te kompanije u državne ruke je u toku.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com