Evropska komisija o Južnom toku 9. decembra

Sledeći sastanak Evropske komisije o gasovodu Južni tok ranije je zakazan i biće održan 9. decembra, ali nezavisno od objave Rusije da je taj projekat mrtav, rekli su danas zvaničnici EK u više odvojenih izjava.

Na tom će sastanku svakako biti razmotrena i novonastala situacija, rekao je zamenik predsednika Komisije za energetiku Maroš Šefčovik.

Pozivnicu za sastanak dobile su sve države članice EU koje se nalaze na trasi gasovoda Južni tok. U ovaj sastanak poslednju nadu polažu predstavnici država koje su do kraja ostale privrežene projektu, među kojima je i Srbija, iako nije članica EU.

Evropski zvaničnici su objavu Rusije uglavnom tumačili kao jednostranu, izazvanu nespremnošću Rusije da poštuje evropsko zakonodavstvo, ali i kao potvrdu da snabdevanje Evrope treba da bude diverzifikovano.

Danijel Mitov, ministar inostranih poslova Bugarske, koju je ruski predsednik Vladimir Putin posebno apostrofirao obrazlažući odluku o zaustavljanju projekta gasovoda Južni tok, izjavio je da regularna procedura stopiranja projekta podrazumeva otkazivanje međudržavnog sporazuma o gradnji.

„Videćemo da li će ruska strana preduzeti takve radnje, ovog trenutka nemamo dokumentovani stav“, rekao je Mitov.

Zamenica predsednika Evropske komisije, Kristalina Georgijeva, takođe krivicu za stopiranje projekta Južni tok prebacuje na rusku stranu.

„Bugarska je kao suverena država, samostalno i bez pritisaka, donela odluku o zabrani gradnje dok se ne ispoštuje evropsko zakonodavstvo“, rekla je Georgijeva.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com