Evropska komisija preti Irskoj i Eplu

Evropska komisija istražuje poreske olakšice koje je Irska još 60-godina odobrila američkim multinacionalnim kompanijama  i koje koristi i Internet kompanija Epl.

Evropski komisar za zaštitu konkurencije Almunia pokrenuo je protiv irskih pogodnosti Epla postupak pod sumnjom da se radi o prikrivenoj , a inače zabranjenoj državnoj pomoći.Taj bi postupak mogao Epl da košta milijarde dolara, ali neće- očekuje se, piše nemački Frankfurter algemajne cajtung, da EK samo opomene Irsku da svoje prevelike poreske olakšice američkim koncernima  prilagodi evropskoj regulativi i pravilima lojalne konkurencije.

Zahvaljujući firmama kćerkama u Irskoj, Epl  na dobit van SAD, gde mu je sedište u Kaliforniji, plaća porez od samo 3,7 odsto.

Kad je 2010.godine Irska morala da zatraži pomoć EU, prigovoreno joj je na poreskoj politici kojom se lišila velikog dela poreskih prihoda.

Procenjuje se da uz pomoć poreskih rajeva, kakvim se uz hvalospeve smatrala i Irska, kompanije širom sveta prikriju oko 2000 milijardi dolara poreza,piše FAZ.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com