Evropske zemlje povlače zlatne rezerve iz SAD

Količina zlata u Federalnoj rezervnoj banci u Njujorku najmanja je za poslednjih nekoliko decenija, jer strane centralne banke povlače svoje zalihe, piše Sputnjik.

federalne rezerve

Prva zemlja koja je zatražila da joj se vrati deo zlatnih poluga bila je Nemačka. Za njom je usledila Holandija, a u maju ove godine to je učinila i Austrija. Predsednik Instituta „Ludvig fon Mizes“ i ekonomista Lu Rokvel smatra da će se povlačenje zlata iz Federalne rezervne banke dobro odraziti na svetsku ekonomiju.

„Federalni rezervni sistem SAD i pristalice ekonomske politike ove službe reći će da zlato nije valuta. Međutim, onda treba objasniti zašto se u Federalnoj rezervnoj banci čuva toliko zlata, pritom, ne samo onog koje pripada Americi, već i drugim zemljama. Uz to, za imperije je bilo karakteristično da drže zlato svojih kolonija i zavisnih država. Odluka stranih vlada da povuku zlato iz Federalne rezervne banke u Njujorku ne raduje Vašington, ali je to veoma važno za njihovu nezavisnost. Neke se čak plaše da je deo poluga nestao ili da je zlato moglo biti založeno. Možda poluge i leže na starom mestu, ali kome pripadaju to je drugo pitanje. Po mom mišljenju, potpuno je prirodno da Nemačka i Austrija i druge zemlje odlučile da uzmu svoje zlato“, naveo je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com