Evropski sud: Državna pomoć avio-kompanijama u skladu s evropskim zakonima

Sud Evropske unije u Luksemburgu definitivno  je u drugoj instanci odbacio tužbu irske loukost kompanije Ryanair zbog kreditnih garancija koje su države Švedska i Danska dale avio-kompaniji SAS kao državnu pomoć u korona-krizi, prenosi finanzen.net vest Dow Jones.

Svaka od država dala je SAS-u kreditne garancije u visini od 177 miliona evra.

Sud je ocenio da ova pomoć nije protivna evropskom pravu, niti je diskriminatorska prema konkurentima, a primerena je ekonomskim posledicama aktuelne krize.

Evropska unija je na početku korona-krize promenila svoje propise kako bi državama omogućila da pomognu firmama teško pogodjenim korona-krizom, sve do privremenog podrzavljenja.

Ryanair je podneo Sudu Evropske unije u Luksemburgu 16 tužbi protiv državne pomoći avio-kompanijama. Ta kompanija je u  tuzbama tu pomoć ocenila kao enormnu – u trenutku podnošenja tužbi radilo se o ukupno više 30 milijardi, protivnu principima evropskog tržišta i diskriminatorsku prema kompanijama koje nemaju licence za letenje odnosnih država, pošto su za pomoć mogle da konkurišu samo kompanije, koje tu državnu licencu imaju. Ova pomoć narušava principe lojalne konkurencije i daje prednost hronično neefikasnim, tradicionalnim avio-kompanijama, smatra Ryanair.

Sud je u prvoj instanci odbacio tužbu protiv državne pomoći kompanijama Air France i SAS, a sada je odluka o zakonitosti državne pomoći SAS-u postala i konačna.

Zanimljivo, vrednost akcije kompanije Ryanair je danas porasla. Tržišna vrednost kompanije Ryanair iznosi 18,24 milijardi evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com