Evropu ima ko da vodi: Gospodine predsedniče, dragi Džo!

To je bio sunčan dan u Briselu, izvestio je nemački ARD.

Sve je blistalo od osmeha američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovih razdraganih domaćina predsednika Evropskog saveta Šarl Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koji se, za razliku od isto tako razdraganog Jensa Stoltenberga dan ranije, nisu ni trudili da sakriju oduševljenje zbog povratka Amerike na njihovo čelo.

Šarl Mišel je Bajdena dočekao sa „gospodine predsedniče, dragi Džo“, Ursula fon der  Lajen nije ni morala da kaže kolika joj je čast što se Bajden samo nekoliko meseci posle inauguracije našao u Evropi, američkom „prirodnom savezniku“.

Kaznene carine na brojne proizvode koje su SAD i EU uzajamno uvele zbog nezakonite državne pomoći kompaniji Airbus odnosno kompaniji Boeing suspendovane su na pet godina, ali kako treba da izgleda državna pomoć industriji aviona ostalo je otvoreno pitanje.

Američke carine na evropski čelik (25%) i aluminijum (10%), ostale su, ali je osnovana radna grupa sa zadatkom da se taj spor reši do kraja godine.

Radne grupe su osnovane i za mnoga druga otvorena pitanja, ali EU je opet pronašla svog izgubljenog lidera u suprotstavljanju, pre svega, Rusiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com