FAZ: Evo koliko smo im već otpisali

Povodom najave novoizabranog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da će tražiti otpis polovine grčkog duga, uticajni nemački konzervativni list Frankfurter algemajne cajtung podseća da su toj zemlji dugovi već dvaput otpisivani.

Prvi put direktno marta 2012. godine, a drugi put prikriveno novembra 2012. godine.

U martu 2012, piše list, uglavnom privatni kredtori su „dobrovoljno“ Grčkoj otpisali 53,5 odsto potraživanja, i umesto grčkih obveznica koje su imali u portfelju u vrednosti od 200 milijardi evra dobili nove sa dužim rokom otplate i kamatom koja je smanjena na 3,65 odsto. Grčki dug tada je smanjen za 105 milijardi evra i to je bio najveći otpis duga jednoj državi posle Drugog svetskog rata.

Već u novembru iste godine, Grčkoj su ministri finansija evrozone odobrili kredit za zamenu dotadašnjih dugova, snizili joj kamatu na finansijsku pomoć na nivo euribor plus 0,5 odsto pa trenutno ta kamata iznosi 0,6 odsto i produžili rok otplate na veoma dug period – 32 godine. Tako da poslednja rata ovog kredita dospeva 2044. godine piše list. Koliko je Grčka ovim prikrivenim otpisom dobila teško je izračunati, ali uticajni Ifo iz Minhena izračunao je da se radilo o 47 milijardi evra što se ne smatra sigurnim podatkom.

Grčka godišnje na otplatu dugova izdvaja 4,4 odsto svog BDP-a, a prosečna kamata koju plaća na ukupni dug iznosi 2,4 odsto što je, podvlači FAZ, niže od prosečne kamate koju na svoje dugove plaća Nemačka.

I pored svih ovih otpisa Grčka duguje 320 milijardi evra, što je 185 odsto njenog BDP-a.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com