FAZ: Kako evro svadju seje

Evro, koji je bivši nemački kancelar Helmut Kol prodao kao mirovni projekat, počinje i unutar Unije da deluje kao jabuka razdora.

Zastrašen izbornim uspehom Alternative za Nemačku u Saksoniji, bavarski premijer Horst Zehofer (CSU) kritikovao je zamešateljstvo sa dugovima Evropske centralne banke i prebacio njenom predsedniku Mariju Dragiju da će kupovinom džank-vrednosnih papaira zatrašiti ljude.

Videćemo dokle će savezna kancelarka Angela Merkel (CDU) izdržati sa svojom linijom da Dragiju prećutno dopušta da socijalizuje sve više rizika na teret poreskih obveznika. Kupovina džank-papira, koja se u vreme krize pokazala kao podstrekač vatre, za Evropsku centralnu banku je samo uvod u kupovinu državnih obveznica. Rim rezerve nemačkog Ustavnog suda interesuju malo kao i ugovor iz Mastrihta.

Tamo ljudi, kao što je bivši premijer Prodi, stavljaju Nemačku na optuženičku klupu i zahtevaju, služeči se debelim lažima kako je Italija sufinansirala nemačko ujedinjenje, više solidarnosti (čitaj preuzimanja italijanskih dugova) od Nemačke. Tako se sa evrom razdor seje.

 

Holger Štelcner

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com