Francuska: Na koja pitanja mora da odgovori vlasnik medija?

Koncentracija medijskog vlasništva u rukama nekoliko krupnih industrijalaca nije za Francusku vest od juče, ali, kad je Vensan Bolore (63) prošle godine preuzeo i televizijske stanice Canal+ i i-Tele, vladajući francuski socijalisti više nisu mogli da sede skrštenih ruku. Gospodin Bolore, koji je blizak bivšem francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, ubrzo je pozvan pred Visoki audiovizuelni savet da odgovori na desetak više nego konkretnih pitanja, izgleda da odgovori nisu bili zadovoljavajući, pa su vladajući francuski socijalisti u parlamentarnu proceduru upravo pustili predlog novog zakona o medijima kojim treba da se osigura nezavisnost novinara i pluralizam mišljenja u svim francuskim medijima ne samo audiovizuelnim. Izmedju ostalog predvidja se i povećanje transparentnosti vlasništva i audiovizuelni, štampani i internet mediji se obavezuju da svake godine svojim čitaocima, gledaocima, slušaocima objave sve informacije koje se tiču strukture njihovog kapitala i organa upravljanja. “Mora biti naveden identitet i udeo u akcijama svakog akcionara, koji je fizička ili pravna osoba”.

Bolore, koji je sa trenutnim bogatstvom od 5,5 milijardi dolara jedan od najbogatijih Francuza, na čelu je kompanije Bolore, koja je u porodičnom vlasništvu od 1822. godine i 1981. godine, kad je on preuzeo rukovodjenje bavila se papirom za cigarete i žvakaćim gumama. Sada je zaposlena u mnogim sektorima – medijima, kinematografiji, telekomunikacijama, i širom sveta – recimo, veoma mnogo u Africi. Tako francuski mediji, izmedju ostalog, prenose analizu broja intervjua koje su glumci angažovani u filmovima firme Univerzal, u vlasništvu Bolorea, dali medijima takodje u njegovom vlasništvu. U Canal+, koji je pre njegovog dolaska ubrzano gubio gledaoce, Bolore namerava da uloži 2 miljarde evra, ali poslovna širina njegovog carstva izgleda u svemu drugom više šteti nego što koristi nezavisnosti novinara i pluralizmu mišljenja. Pa je Bolore članovima Visokog audiovizuelnog saveta morao da odgovori na sledeća pitanja:

1. Zašto je cenzurisan dokumentarac o Credit mutuel (ime banke) koji je Canal + prikazao 18. maja 2015. godine?

2. Zašto je dokumentarac o Fransoa Olandu i Nikoli Sarkoziju planiran za prikazivanje 28. 9. 2015. godine skinut s programa u korist filma koji je već prikazivan?

3. Zašto je dokumentarac o BNP Paribas (banka) koji je prihvatio pravni komitet Canala+ zamrznut po naredjenju direkcije Canala+?

4. Kako objasniti da je reportaža o Olimpiku iz Marseja, emitovana na Canal+, skinuta sa internet stranica jer se ne treba “svadjati s partnerima” kako je gos. Bolore izjavio 3. 9. 2015.?

5. Jedan član direkcija Canal+ je 16. 9. 2015. godine izjavio da direkcija drži iznad svega do zaštite interesa grupe Canal+ i smatra de je najbolje izbegavati odredjene frontalne napade ili polemike protiv sadašnjih ili budućih partnera sa kojim je vežu ugovori?

6. Hoćete li koristiti Canal+ za zaštitu interesa vaših sadašnjih i budućih partnera?

7. Da li su interesi vaše grupe kompatibilni sa poštovanjem nezavisnosti uredništva jednog medija?

8. Pošto grupa Bolore ima (poslovnih) interesa u mnogim sektorima, recimo u Africi, mogu li novinari Canal+ i i-Tele izveštavati sasvim nezavisno o predsedničkim izborima u Obali Slonovače ili o uslovima rada u fabrikama koje kontroliše lukemburška firma Socfin, čiji akcionar je grupa Bolore?

Odgovori Vansana Bolorea kretali su se izmedju opaski “ja sam investitor“ i „mediji su mi biznis“. Pa se u predlogu novog zakona, uz napomenu da nije nastao samo kao odgovor na odgovore Vansana Bolorea, sve televizijske i radio stanice obavezuju da obrazuju „etičke komitete“ koji će paziti da li se nezavisnost novinara i pluralizam medija poštuju. A da bi nezavisnost tih komiteta bila obezbedjena zahteva se da za člana može biti izabrana samo osoba koja TRI GODINE pre imenovanja u „etički komitet“ nije imala bilo kakvu interesnu vezu sa televizijom ili radio stanicom u čiji se „etički komitet“ bira, sa bilo kojim od njenih akcionara, ili bilo kojom firmom u kojoj ta televizija ili radio stanica ili bilo koji njen akcionar ima udele ili sa njom komercijalne veze!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com