Francuska odahnula: kreditni rejting nepromenjen Aa1

Zahvaljujući informaciji francuskog lista l’Opinion , da je rejting agencija Moody’s obavestila francusku vladu o mogućnosti da Francuskoj snizi kreditni rejting, dva dana su prošle u velikom očekivanju,piše francuski list Mond. I desilo se prijatno iznenadjenje: Moody’s je i pored dve ključne i ozbiljne primedbe ostavio kreditni rejting Francuske nepromenjenim, dakle Aa1, ali sa negativnim izgledima. To znači da bi uskoro ipak mogao da bude i snižen.

Ali francuski ministar finansija je , povodom uznemirujuće vesti lista l’Opinion, zatražio intervenciju Komisije za finansijska tržišta.

Kuća Moody’s ,najuticajnija rejting agencija, objasnila je da ima u vidu francuske budžetske napetosti i veliki deficit, ali je zaključila da je Francuska i pored tih destruktivnih trendova očuvala veličinu i zdravlje svoje ekonomije.

U odluci da drugoj po veličini ekonomiji Evropske unije ne snižava visoki rejting, Moody’s se pozvala i na nedavna obećanja francuske vlade da će ubrzati strukturne reforme i sprovesti program budžetske štednje.

Francuska je nedavno od Evropske komisije zatražila da joj rok u kome svoj budžetski deficit mora spustiti na maastrihtskih 3 odsto produži za dve godine- sa 2015. na 2017.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com