Gasprom potpisao memorandum o dopremanju gasa Italiji preko Crnog mora

Aleksej Miler, predsednik upravnog odbora Gasproma, Mark Benajun, generalni direktor Edison a.d. i Teodoros Kicakos, generalni direktor DEPA a.d. potpisali su u Rimu „Memorandum o razumevanju u vezi sa snabdevanjem gasa iz Rusije preko Crnog mora kroz druge zemlje do Grčke i od Grčke do Italije“ da bi razvili projekat gasovoda između Grčke i Italije, što bi omogućilo izgradnju južne trase za dopremanje ruskog gasa u Evropu, saopštila je ruska kompanija.

Gasprom

Ceremonija potpisivanja je usledila nakon sastanka između Alekseja Milera i Federike Guidi, ministarke za ekonomski razvoj Italije, koji je održan danas u Rimu. Ceremoniji je prisustvovao Jorgos Cipras, generalni sekretar za međunarodne ekonomske odnose Ministarstva spoljnih poslova Republike Grčke.

Sporazum navodi interesovanje potpisnika sporazuma za trasu isporuke prirodnog gasa iz Rusije preko Crnog mora i kroz druge zemlje do Grčke i od Grčke do Italije. U ove svrhe, strane nameravaju da iskoriste radove koje su već izvršile kompanije Edison i DEPA u vezi sa projektom ITGI Posejdon.

„Razvoj unutrašnjih kapaciteta Evrope za prenos gasa je važan element obezbeđivanja pouzdane isporuke gasa, uključujući i ruski gas, potrošačima širom Evrope“, izjavio je Aleksej Miler.

„Moguć razvoj ovog novog koridora za snabdevanje, koji će u potpunosti biti u skladu sa EU zakonodavstvom i propisima, će poboljšati italijansku sigurnost snabdevanja i njenu ulogu kao glavnog čvorišta gasa u južnoj Evropi, u skladu sa ciljevima Nacionalne energetske strategije“, izjavio je Mark Benajun povodom potpisivanja sporazuma.

„Oživljavanje projekta ITGI-Posejdon jača energetsku sigurnost Evrope dodatnim koridorom za snabdevanje i poboljšava ulogu Grčke kao glavnog ulaza za gas iz različitih izvora i trasa“, rekao je Teodoros Kicakos.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com