Gasprom: Prigovori EK su neosnovani

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da smatra da su optužbe Evropske komisije da krši EU zakone prilikom formiranja cena gasa u istočnoj Evropi – neosnovane.

Kompanija tvrdi da se strogo pridržava svih normi međunarodnog prava i nacionalnog zakonodavstva u zemljama u kojima posluje.

Poslovne prakse Gasprom grupe na tržištu EU, uključujući i principe formiranja cena gasa, su u potpunosti usaglašene sa standardima koje primenjuju drugi proizvodjači i izvoznici prirodnog gasa, navodi se u saopštenju.

Gasprom očekuje da u okviru tekuće antimonopolske istrage prava i legitimnih interesa te kompanije, oboje ukorenjenih u zakonodavstvu EU i u medjunarodnom pravu, budu uzeti u obzir. Takodje, napominju iz Gasproma, treba uzeti u obzir i činjenicu da je Gasprom oformljen van nadležnosti EU i da je ovlašćen zakonima Ruske Federacije sa posebnim društveno-značajnim funkcijama i da ima status strateškog državno kontrolisanog pravnog lica.

Očekujemo razrešenje ove situacije u okviru sporazuma koji je prethodno postignut izmedju Vlade Ruske Federacije i Evropske komisije i da se nadje prihvatljivo rešenje antimonopolske istrage na medjudrzavnom nivou, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com