Grci traže nemačku pomoć u naplati poreza

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos u sredu će posetiti Severnu Rajnu Vestfaliju kako bi ugovorio obuku 50 grčkih poreskih inspektora u poreskoj službi te nemačke pokrajine.

Cakalotos

Kako pišu Handelsblat i Frankfurter algemajne cajtung tako će Grčka sa nekoliko godina zakašnjenja odgovoriti na ponudu nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da Nemačka Grčkoj pomogne u sredjivanju poreske službe, koju je omrznuta Trojka ocenila kao gotovo nepostojeću.

Severna Rajna Vestfalija kao partner nije odabrana slučajno. Ta pokrajina je svojevremeno, oglušujući se o pravne rezerve, kupila nelegalno snimljene CD-ove sa imenima Nemaca koji su utajili porez skrivanjem novca u švajcarskim bankama.

Grčko-nemačka istorija u domenu državne uprave jako je duga i neslavna. Pošto je Grčka u XIX veku stekla nezavisnost Bavarska joj je poslala svog princa Ota za suverena a sa njim i 2000 bavarskih državnih službenika da srede grčki poreski sistem i uspostave obavezu plaćanja poreza. Službenici su brzo najureni, a Oto je ostao nešto duže da bi i on na kraju bio vraćen u Bavarsku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com