Grčka štiti turiste, ne i građane

Među setom reformskih zakona koje je grčki parlament noćas usvojio, i time otvorio vrata za novu finansijsku pomoć od Evropske unije, za građane ja najvažnije povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV).

grčka prodavnica

Prema analizama grčkih medija, građane će povećanje PDV-a samo kada je hrana u pitanju na godišnjem nivou koštati 157 evra po domaćinstvu. Takav udarac na džepove siromašnijih slojeva imaće uticaj, dodaje Katimerini, i na promenu potrošačkih navika.

Na mesečnom nivou to je povećanje od 13,5 evra. Ne preterano značajno, pomislili biste. Međutim nije tako.

„Primera radi, za 13,5 evra se mogu kupiti tri konzerve instant kafe od 200 grada, ili 13 čokoladica, ili sedam pakovanja pirinča od 500 grama“, piše Katimerini i dodaje da će upravo ovi prehrambeni proizvodi umesto dosadašnjeg PDV-a od 13 odsto od sada biti oporezovani sa 23 odsto.

Dalje, hrana koja će sada biti oporezovana sa 23 odsto čini čak 43 odsto potrošačke korpe prosečnog grčkog domaćinstva. Građani će ili trošiti više na hranu koju su do sada kupovali ili će određene proizvode prestati da kupuju. A u vremenu krize se ne troši više, već se odriče.

Ono što je interesantno je činjenica da će hoteli, za sada, izbeći povećanje PDV-a. Njima je dat svojevrsni grejs period do oktobra, odnosno do kraja turističke sezone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com