Grčki turizam nije u krizi! Naprotiv!

Broj stranih turista u Grčkoj ove godine bi mogao da premaši 26 miliona, što bi značilo da će ova turistička sezona biti najbolja u grčkoj istoriji, pokazuju podaci Grčke banke.

Grčka

U prvih sedam meseci ove godine broj stranih turista u Grčkoj povećan je za 14,2 odsto na godišnjem nivou, što znači da je tu državu do jula posetilo bezmalo 12 miliona stranaca.

Najviše turista došlo je, i ovo je veliko iznenađenje, iz Velike Britanije – 1,3 miliona. Ovo je prvi put da je Grčku posetilo više Britanaca nego Nemaca, kojih je u prvih sedam meseci 2015. godine u Grčkoj bilo 1,29 miliona. I jednih i drugih ima značajno više nego u istom periodu prošle godine – 29,3 odsto više Britanaca i 23,6 odsto više Nemaca.

Problemi nastaju kada se pogledaju brojke u vezi sa ruskim turistima. Njih je do jula bilo tek 235.000, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za čak 65,2 odsto. S druge strance Amerikanaca ima sve više. U prvih sedam meseci ove godine ih je bilo 395.000, što je za skoro 35 odsto u odnosu na prvih sedam meseci 2014. godine.

Grčka 2

Kada je zarada od turista u pitanju, ona je u prvih sedam meseci ove godine u Grčkoj porasla za 6,2 odsto u odnosu na isti period 2014. godine. Stranci su u Grčkoj ostavili blizu 7 milijardi evra, od čega najviše Britanci (nešto više od milijardu evra), potom Nemci (943 miliona evra) i Francuzi (489 miliona evra).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com