Hoće li Nemačka vlada preživeti:na čelu SPD triumvirat

Do izbora novog šefa, Socijaldemokratskom partijom Nemačke vladaće triumvirat, preneli su nemački mediji ekskluzivnu informaciju DPA.

Stranku će voditi premijerke pokrajina Meklenburg-Vorpommern i Rainland-Pfalz Manuela Švezig i Malu Drajer i šef SPD u pokrajini Hesen Torsten Šefer-Gimbel.

Novi šef stranke trebalo bi da bude izabran na kongresu u decembru, ali se već spekuliše i mogućnosti njegovog odlaganja.

Dosadašnja šefica SPD Andrea Nales, prva žena na čelu te stranke u njenoj dugoj istoriji, najavila je za danas povlačenje sa svih političkih funkcija

Od 1990.godine i nemačkog ujedinjenja, SDP je promenila 14 šefova, ukoliko se računaju 3, koja su stranku vodila u interegnumu izmedju izbora dva šefa.

Za isto vreme, Hrišćansko-socijalna unija, najjača nemačka politička stranka, promenila je samo četiri šefa.

Šef mladih socijaldemokrata Kevin Kinert juče je objavio da se stidi načina na koji se SDP obračunava sa svojom sad već bivšom šeficom Andreom Nales.“Tako jedni sa drugima ne smemo postupati“, napisao je Kinert, čiji su stavovi nedavno veoma uznemirili javnost u Nemačkoj.

Pristalice partije, koje je anketirala ARD, uvrene su da tako nemilosrdan odnos ne bi bio prema šefu koji je muškarac.

Malu Drajer, čiji uticaj u stranci raste, opravdala je oštrinu postupanja s Nales činjenicom da se „stranka nalazi u ekstremno ozbiljnoj situaciji“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i šefica vladajuće Hrišćansko-socijalne unije Anagret Kramp-Karenbauer pozvale su da odgovornost prema državi dobije prioritet pred unutarpartijskim prestrojavanjima.

Istina je da su novi izbori ono što ovog trenutka najmanje treba i tako oslabljenoj Socijaldemokratskoj partiji da se ozbiljno postavlja i pitanje njenog opstanka.

Kategorično nove izbore zahtevaju Alternativa za Nemačku i Levica.

Zeleni, koji su veoma ojačali na svim u poslednjih godinu dana održanim pokrajinskim, ali i na evropskim izborima, vanredne izbore traže u slučaju da se velika koalicija raspadne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com