Hrvati najkorumpiraniji u EU

Hrvatska je članica Evropske unije s najvećim nivoom korupcije u javnim nabavkama u s Rumunijom i Bugarskom spada u najkorumpiranije države EU-a, pokazalo je istraživanje koje je naručio Evropski parlament, a sproveo institut „RAND Europe“.

Hrvatska

Hrvatska, Rumunija i Bugarska predvode grupu od četrnaest zemalja EU-a koje imaju iznadprosečan nivo korupcije, piše u istraživanju, a po indeksu rizika od korupcije u javnoim nabavkama Hrvatska je na samom vrhu, ispred Kipra, Litvanije i Rumunije.

Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Letonija zbog korupcije godišnje izgube oko 15 odsto BDP-a, prenosi Index.hr.

Analiza neprofitnog instituta „RAND Europe“, koja se temelji na tri scenarija i nekoliko metodoloških pristupa, pokazala je da korupcija Evropsku uniju godišnje košta između 179 i 990 milijardi evra.

Korupcija ima značajan društveni i politički uticaj jer podstiče nejednakost, organizovani kriminal, slabiju vladavinu prava, lošiju izlaznost na izbore i nepoverenje prema evropskim institucijama, navodi se u istraživanju.

Iz tih razloga „RAND Europe“ predlaže zakonske i regulatorne mere na državnim nivooima, a jedna od njih je proširenje zaštitnog Mehanizma saradnje i provere (CVM) na veći broj EU članica.

CVM mehanizam mera je koju je pokrenula Evropska komisija uoči ulaska Rumunije i Bugarske u EU kako bi pripomogla tamošnjim pravosudnim reformama i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Hrvatskoj bi uvođenje tog mehanizma, po jednom od scenarija, godišnje potencijalno moglo uštedeti oko 2,2 milijarde, a Evropskoj uniji oko 70 milijardi evra, ocenjuje se u istraživanju.

„RAND Europe“ predlaže i osnivanje Evropske kancelarije javnog tužitelja koji bi proširio ograničeno područje delovanja OLAF-a, evropske kancelarije za suzbijanje prevara i uvođenje javnog sistema nabavke (e-procurement).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com