Hrvatska privredna komora: Ne zatvarajte granice, naša privreda je na kolenima

„Apelujemo na one koji odlučuju da granice za teretni saobraćaj, odnosno privrednike budu otvorene kako bi se sprečila moguća katastrofa za hrvatsku privredu koja je ionako na kolenima. Jednako apelujemo na Srbiju da ne kreće sa rigoroznim merama koje će oštetiti i hrvatske i srpske privrednike“, rekao je potpredsednik Hrvatske privredne komore (HGK) za turizam, trgovinu i finansije Josip Zaher, a prenosi Index.hr.

HGK

On je istakao da razume odluke vezane za samu izbegličku situaciju, ali, kako kaže, imperativ je omogućiti neometano poslovanje privrednika.

Prema njegovim rečima, HGK-u se javljaju na desetine kompanija koje upozoravaju na moguće katastrofalne posledice otežnog graničnog prometa na njihovo poslovanje.

Ako bi robni promet između Hrvatske i Srbije bio potpuno obustavljen, dnevne gubitke za hrvatsku privredu u HGK-u procenjuju na milion evra.

Zaher je naveo da će najveće posledice zbog otežanog graničnog saobraćaja imati kompanije koje posluju sa Srbijom, ali i svi oni čije je poslovanje na bilo koji način povezano s teritorijom Srbije, koja je jedna od, kako je ukazao, važnijih hrvatskih trgovinskih partnera.

Prema njegovim rečima, hrvatski izvoz u Srbiju godišnje iznosi 509 miliona evra, što je čini šestim najvažnijim tržištem za hrvatske izvoznike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com