Hrvatska: SAD će nam donirati moćno oružje

Hrvatsko Ministarstvo odbrane uputilo je zahtev američkom Pentagonu za doniranje 16 samovoznih višecevnih lansera raketa M270 MLRS. SAD bi te lansere donirao iz svojih vojnih viškova, a kroz program pomoći savezničkim državama, saznaje Jutarnji list. Nakon što tu donaciju odobri američki Kongres, Hrvatska bi te lansere dobila besplatno, a rakete bi morala kupiti.

M270

Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a posebnost ovog sistema je mogućnost ispaljivanja balističkih raketa. Kako saznaje Jutarnji list, hrvatsko Ministarstvo odbrane nabavilo bi nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara! Nabavka ovog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi promenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regionu. Prema dostupnim informacijama, od 16 lansera tek bi nekoliko njih bilo preuređeno kako bi se omogućilo ispaljivanje balističkih raketa. Prema nekim procenama, remontiranje sistema koštalo bi oko 4 miliona dolara, a jedna balistička raketa ovog tipa stajala bi oko dva miliona dolara.

Osim balističkih raketa, kupio bi se i veći broj HE-FRAG raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje ovog raketnog sistema, navodi Jutarnji list. Reč je o raketi čiji je krajnji domet 40 km, a dugačka je 3,96 metara i teška 307 kilograma.

MLRS270 je izrazito moćno oružje čiji se borbeni sistem sastoji od 12 raketa kalibra 240 mm, a celi sistem težak je 25 tona. Postavljen je na modifikovano podvozje borbenog vozila M2 Bradley, a podvozje su gusenice. Sistem je u mogućnosti svih 12 raketa ispaliti u roku od 40 sekundi. Ovaj raketni sistem u upotrebu u američku vojsku ušao 1983. i prestao se proizvoditi 2003. godine. U svom sastavu danas ga imaju mnogobrojne svetske vojske, tvrdi Jutarnji list.

Nekoliko je razloga za nabavku ovog savremenog raketnog lansera. Sagovornici Jutarnjeg lista pre svega tvrde da je reč o sredstvu odvraćanja. Naime, Hrvatska vojska stekla bi sposobnost strateškog raketnog udara u dubinu neprijateljske teritorije i na taj način stekla kvalitetnu sposobnost odvraćanja neprijateljskih napada. Nadalje, njime će se zameniti postojeći VBR sistemui koje koriste Oružane snage. Reč je o sistemimaa “Oganj” i “Plamen” ruske proizvodnje koji su nasleđeni od bivše JNA i većina ih je neispravna. MLRS270 je standardni NATO-ov višecevni raketni sistem, što je na tragu politike hrvatskog Ministarstva odbrane o zameni sistema ruske proizvodnje sistemima zapadnog porekla.

Prema planovima, taj bi raketni sistem u Oružane snage ušao 2017. godine. Tada bi vojska svom sastavu trebala imati i pancer haubice PzH 2000, helikoptere Kiowa i najverovatnije bespilotne letelice koje se nabavljaju zajedno s Ministarstvom poljoprivrede.

Realizacija nabavke raketnog sistema M270 još jedan je pokazatelj odličnih vojnih odnosa Hrvatske i SAD-a. SAD je dosad Hrvatsku vojsku opremio s gotovo 400 raznih tipova vozila, letačkom opremom. Nadalje, SAD je Hrvatskoj platio 9 mil. dolara za deo troškova u operaciji ISAF u Afganistanu, zaključuje Jutarnji list.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com