I u Hrvatskoj: Rad u državnim firmama preplaćen

Hrvatski ekonomski analitičar Velimir Šonje rekao je velečeras da su faktori proizvodnje u hrvatskim državnim firmama preplaćeni.

On je rekao da je u Hrvatskoj nesumnjivo u poslednjem kvartalu prošle i prvom kvartalu ove godine došlo do rasta BDP-a, industrijske proizvodnje i izvoza. Ali, rekao je Šonje, od 1000 najvećih hrvatskih firmi 650 su u čistom privatnom vlasništvu i u njima je izvoz porastao dvostuko više od proseka, a raste i zaposlenost, dok je u 83 čisto državne firme došlo do pada prihoda, malog rasta izvoza i pada zaposlenosti, a plate su veće nego u uspešnijem privatnom sektoru.

“Faktori proizvodnje su tu preplaćeni. Političke elite to ne mogu da promene jer su one taj sistem i stvorile, ali sada više nema finansijskih uslova da se to održava”, rekao je Šonje ističući da je to veliki teret za hrvatsku privredu i dodajući da u Hrvatskoj postoji 1400 firmi sa državnim vlasništvom.

Učestvujući u emisiji “Otvoreno” HRT-a, predstavnici vlasti, opozicije i ekonomske nauke nisu se sasvim usaglasili oko odgovora na pitanje “Da li je Hrvatska sledeća Grčka?” kojim je najtiražniji nemački tabloid Bild u izdanju od nedelje jako iritirao Hrvate. Ipak, većina učesnika u emisiji je istakla značajne razlike izmedju Hrvatske i Grčke koje našu susetku navodno štite od grčkog scenarija. Jedna od razlika je što Hrvatska nije u sistemu evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com