I žena je čovek : Toga u Americi nema, samo Vajnstin i Epstajn

Da nemačka izdavačka kuća Axel Springer nije krenula da kupovinom atraktivnog portala Politico osvaja Ameriku, Njujork tajms se ne bi dohvatio „radne kulture“ u Bildu i afera u kojoj su akteri glavni urednik tog nemačkog tabloida i njegove mlade saradnice možda bi potonula u opštoj saučesničkoj ćutnji.

Ali – jeste. I Njujork tajms je sa visina svog profesionalnog  autoriteta uputio javno pitanje nemačkoj kompaniji : da li isti „radnu kulturu“ namerava da razvija i u SAD?

Novinar toga američkog lista Ben Smit za nemački Cajt (prenosi ARD) je izjavio da bi jedan američki menadžer „zbog svakog malog dela ovih optužbi, već zbog 5 odsto poznatih optužbi“ odmah bio otpušten.

On je rekao da je i pre pokreta #MeToo, koji je skrenuo pažnju na razmere seksualnih napada na žene, jedan takav slučaj bio veoma neuobičajen!

Vrlo je dobro što je Njujork tajms uskočio u ovu nemačku priču, nije malo ako se jednom siledžiji stalo na put.

Ali su primedbe američkog novinara, o nezamislivosti takvih situacija u Americi, veoma čudne s obzirom na dugo vreme tokom koga su Henri Vajnstin i Džefri Epstajn sprovodili svoje nasilje prema ženama, u drugom slučaju i maloletnim devojkama.

Utoliko je čudnije i skandaloznije što se u slučaju Vajnstina sve odigravalo u moćnoj holivudskoj industriji, koja diktira sistem vrednosti i prodaje kulturne obrasce celom svetu, a u slučaju Epstajna o vrhu američkog (i britanskog) društva.

Ako je takvo ponašanje krajnje neobično i promptno kažnjeno, kako se niko ranije nije osmelio…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com