Ima li razlike izmedju Angele Merkel i Siniše Mihajlovića ili bolest kao privatna stvar

U anketi, koju je po narudžbinu „Augsburger Agemajnen-a“ uradio institut Civey, 59% od 4.495 ispitanih Nemaca smatra da nemačka kancelarka Angela Merkel nije dužna da informiše javnost o stanju svog zdravlja ni posle tri uzastopne javne manifestacije zdravstvenih problema.

O kojima su izvestili svi relevantni mediji u Nemačkoj i svetu, a ne samo tabloidi, kako neki sada tvrde.

Iako kancelarka odlučuje o pitanjima bitnim za njihov život, Nemci smatraju da je njeno zdravstveno stanje njena privatna stvar.

Zbog interesovanja javnosti i medija za zdravlje kancelarke, naročito ljutit komentar objavio je ugledni nemački magazin Cajt.

Podvlačeći kategorično da i u slučaju nemačke kancelarke važi da je zdravstveno stanje privatna stvar, taj list poručuje:

„U slobodnom društvu ne treba niko da se pravda zbog svog telesnog ili duševnog stanja, a pogotovo da ga javno dokumentuje. Šta to znači biti potpuno zdrav i od kad je čovek već bolestan? Čak ni lekari ne mogu to uvek tačno da kažu… Samo jedno je odlučujuće: da Angela Merkel svoj posao može s punom odgovornošću da obavlja… Bolesni mogu da vode dobru politiku, a zdravi kao dren političari mogu da budu opasni. Ko dakle vlada zdravije?”

Tu se Cajt setio lekarskog izveštaja sa redovnih godišnjih pregleda američkog predsednika, ali se zapitao može li im se verovati ili se ti izveštaji ulepšavaju.

Sama kancelarka je na ponovljeni interes novinara izjavila: “Možete računati s tim da ja prvo, vodim računa o odgovornosti vezanoj za moju funkciju i u skladu sa tim se odnosim prema pitanjima mog zdravlja, i drugo, možete računati i s tim da ja i kao čovek imam veliki lični interes da ostanem zdrava, te vodim računa o svom zdravlju“.

Nekako u isto vreme, našu je ukupnu, ali i evropsku sportsku javnost potresla vest o bolesti bivšeg fudbalera i sadašnjeg fudbalskog trenera Siniše Mihajlovića.

Vest o bolesti objavio je prvi italijanski list za sport Corriere dello sport zloupotrebivši poverenje, kako je sam Mihajlović rekao, stečeno dugogodišnjom saradnjom.

Mihajlović sve vreme obavlja svoj trenerski posao za fudbalski klub koji je privatno vlasništvo, na osnovu privatnog ugovora, a bolest je, tokom redovnih kontrola, otkrivena pre nego što je bilo kakvog glasa o sebi dala i samom Mihajloviću. Tako da je vrlo ozbiljno pitanje, možda i iz domena pravosudja, kako je pomenuta novina došla do informacije?

Svejedno, Mihajlović je odmah dao veoma, veoma opširno objašnjenje o svojoj bolesti, o porodičnoj anamnezi, o tome kako se osećaju on i njegova porodica, o prvim porukama ogromnog broja zabrinutih ljudi. Izrazio je žaljenje što svoje i poštovaoce kluba za koji radi nije imao prilike da o svemu prvi obavesti on sam.

Tako je njegovo objašnjenje, koje bi inače pripadalo stotinama hiljada zaljubljenika u fudbal, medju kojima su se mnogi svojevremeno identifikovali s fudbalerom Sinišom Mihajlovićem, i iskreno su potreseni i zabrinuti, ispalo nevidjena šamarčina medijima. Šamar je utoliko veći, što je Mihajlovićevo objašnjenje detaljnije. Ono, na žalost, njegovu bolest nije vratilo tamo gde joj je bez sumnje mesto, u njegovu privatnost.

Kad je pravo na privatni život u pitanju, za javne ličnosti važe malo drugačija pravila nego za anonimne ljude. Naročito ukoliko se radi o političarima, i naročito ukoliko javna ličnost svoj privatni život sama upotrebljava u sticanju ili vršenju svoje javne funkcije ili pravljenju javne karijere. I ukoliko se ispostavi da javna ličnost javno zagovara vrednosti kojih se privatno ne drži.

Mora se priznati da nemačka kancelarka Angela Merkel spada u retke političare koji su uspeli svoju javnu funkciju da drže potpuno odvojenom od svog privatnog života. Zbog čega je s pravom dobijala i javne pohvale. U tom pogledu ona medijima nije dala povoda da njen privatni život čine javnim i kad to njoj nije po volji.

Ali manifestacija zdravstvene slabosti kancelarke bila je na javnom mestu i na dogadjajima državnog karaktera. I u trenutku kada ona sama i njena stranka politički slabe, a u Nemačkoj jačaju pojave od kojih bi trebalo da strepe ne samo Nemci. Legitimno je da se mediji, ne samo u Nemačkoj, pitaju da li su zdravstveni problemi kancelarke takve prirode da će neminovno ubrzati kraj njene političke karijere. I koje će biti političke posledice.

Ona lično dužna ja na objašnjenja o svom zdravlju samo članovima i pristalicama svoje stranke, kao što je Mihajlović dužan svojim i fanovima svog kluba, u meri u kojoj i jedno i drugo to sami procene ili ih eventualno ugovori na to obavezuju.

Srbija sigurno nije izmislila tabloide, ali novinari uglednog nemačkog magazina Cajt izgleda nisu imali priliku da na naslovnim stranicama nemačkih tabloida svakodnevno čitaju medicinske izveštaje i o najtežim bolestima estradnih zvezda kako je kod nas svakodnevno slučaj: na primer, M ima rak pluća ili S se vratio tumor…

Kod nas se zbog toga niko mnogo ne uzbudjuje, dočim svi skaču na noge ukoliko je povredjeno pravo na privatnost političara, koji najčešće mogu i sami da se brane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com