Investitori se klade na bankrot Folksvagena!

Izgleda da bi afera sa manipulacijom nivoa izduvnih gasova mogla da ispadne za nemačkog proizvodjača automobila Folksvagen iz Volfsburga prava katastrofa. Jer već zaboravljeno kladjenje investitora na bankrot firmi (i država) ponovo je u igri.

folksvagen

Takozvani Credit Default Swaps (CDS) koji su u vreme vrhunca dužničke krize konačno i s pravom dopali na loš glas, jer ne samo da koriste teškoće pojedinih država nego njihovu propast potpomažu i ubrzavaju, stigli su i do Folksvagena, firme koja je od izbijanja krize za izduvnim gasovima izgubila oko 40 odsto svoje vrednost ili 22 milijarde evra.

Kako piše Ziddojče cajtung, premija na CDS Folksvagena porasla je sa 75 na 300 baznih poena za vrednosne hartije firme sa rokom dospeća od pet godina, odnosno izgledi da Folksvagen bankrotira su se utrostručili. Još plastičnije, investitori su dosad za osiguranje milion evra u hartijama od vrednosti firme za eventualni slučaj da ona prispele obaveze ne može da plati svojoj banci plaćali osiguranje od 7.500 evra, a posle afere 30.000 evra. A to znači i da se sada i sam Folksvagen zadužuje po višoj kamatnoj stopi.

Ipak, Ziddojče cajtung upozorava s jedne strane na sklonost trgovaca CDS-ovima na preterana osiguranja od rizika (i zaradu), a s druge strane na ipak visoku likvidnost posrnule nemačke firme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com