Italijanski Eni širi gasne poslove u Turkmenistanu

Italijanska energetska kompanija Eni potpisala je danas ugovor s turkmenistanskim Turkmennjeftom o saradnji u oblasti eksploatacije gasa na bogatom nalazištu Nebit-Dag, do 2032.godine.

Ugovor je, kako saopštava turkmenistanska strana a prenose ruski meidji, potpisan za vreme posete italijanskog premijera Matea Rencija Turkmenistanu.

Ugovor je u skladu sa strategijom Evrope da diversifikuje svoje snabdevanje gasom, i željom Turkmenistana, zemlje bogate i naftom i gasom, da svoju trgovinu gasom proširi i na Evropu. Turkmenistan je dosad izvozio gas samo u Rusiju i Kinu.

Izmedju italijanske firme Eni i Turkmennjefta potpisan je i sporazum „o izučavanju mogućnosti da se delatnost Enija proširi i na turkemenistanski deo Kaspijskog mora“.

Italijanska kompanija Eni je suvlasnik   gasovoda „Južni tok“ i nedavno je zapretila da bi iz tog posla mogla da izadje ukoliko mu cena predje odredjenu granicu.

Turkmenistan je jedna od pet država koje pretenduju na bogatstva Kaspijskog mora- pregovor medju njima traju od raspada SSSR-a i dosad, kako su Ekonomske Vesti, nedavno opširno pisale, konačni dogovor nije postignut.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com