Ivanov: Ili Mistral ili pare

Šef administracije predsednika Ruske Federacije Sergej Ivanov rekao je danas da je za Rusiju prihvatljivo svako rešenje kad je u pitanju nosač helikoptera „Mistral“: ili isporuka vojnog broda, ili pare.

„U svakom slučaju, bez Mistrala odbrana naše domovine neće patiti“, rekao je Ivanov.

Ranije je bivši komandant ruske vojske na Krimu izjavio da se i ne radi o nekom ratnom brodu i da Mistral ruskoj vojsci nije ni potreban, na šta su Francuzi odgovorili da se zaista ne radi o ratnom brodu, ali da je Mistral i te kako valjao kao nosač helikoptera pri intervenciji u Libiji.

Već duže vreme traje nadgornjavanje izmedju Francuske i Rusije oko isporuke dva vojna broda koja se, po ruskoj naružbi, rade u francuskoj luci Sen Nazar.

Prvi od tih brodova „Vladivostok“ je trebalo da bude isporučen 14.novembra, čak su predstavnicima Rusije bile poslate pozivnice za tu svečanost, ali su francuski predsednik, premijer i ministar odbrane više puta izjavili da će isporuka biti obavljena kad se za to steknu uslovi, a precizirano je da ponašanje Rusije u Ukrajini nije zadovoljavajuće.

Na američku preporuku da ove brodove kupi NATO i tako reši francuski problem, iz NATO je odgovoreno da budžet te organizacije ne može da pokrije ni cenu brodova, a kamoli ugovorom definisane penale koje bi u slučaju neisporuke Rusiji morala da plati  Francuska.

Pošto su visoki francuski rukovodioci više puta menjali svoje dvosmislene izjave oko isporuke ova dva broda, ruski minstar inostranih poslova Sergej Lavrov  nedavno je izjavio da je sve postalo dosadno- ili isporučite brod ili nemojte!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com