Izbori za Evropski parlament : Nevidjeno niska izlaznost u Hrvatskoj, napredak AfD u Nemačkoj…

Danas se završavaju izbori za 720 poslanika Evropskog parlamenta na kojima je u 27 država pravo glasa imalo oko 360 miliona stanovnika.

Glasanje u Holandiji počelo još u četvrtak, u nekim državama glasalo se dva dana, ali se u 21 državi glasalo danas, 9.juna.

Prema prvim projekcijama, desne stranke su u Evropskom parlamentu ojačale.Izlaznost birača primetno je porasla u Madjarskoj, Nemačkoj, Francuskoj,dok je rekordno niska u Hrvatskoj.

Tako je u Nemačkoj,državi kojoj pripada 96 od ukupno 720 poslanika, Alternativa za Nemačku se popela na drugo mesto sa osvojenih 16,4% glasova i 16 poslaničkih mesta.

Prvo mesto zauzela je CDU/CSU sa 29,6% glasova i 29 poslaničkih mesta.

Stranke vladine koalicije su na gubitku naročito Zeleni, koji su osvojili 12% glasova.Socijaldemokratska partija Nemačke na trećem je mestu sa 14 odsto glasova i 14 poslaničkih mesta.Nemački liberali,takodje član vladajuće koalicije, osvojili su 5,4% glasova, a više od njih osvojila je nova stranka na evropskoj političkoj sceni Savez Sara Vagenkneht sa 5,7 odsto glasova.

U Hrvatskoj je zabeležen nevidjeno nizak odziv birača na izbore za Evropsku parlament , do 16.30 sati glasalo je 15,05% birača.

Prema prvim projekcijama, HDZ je osvojio 6 poslaničkih mesta, 2 više nego na prošlim izborima.Funkcioneri te stranke su oduševljeni : po njima, pokazalo se da HDZ dobija i pri maloj i pri velikoj izlaznosti.

Socijaldemokratska partija Hrvatske osvojila je 4 poslanička mesta, koliko i na prošlim izborima, a po 1 poslaničko mesto osvojili su Možemo i Domovinski pokret.Hrvatska ima 12 poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu.

U Austriji je na prvom mestu Slobodarska partija Austrije sa 27%.Na drugom mestu je Narodna partija Austrije sa 23,5% glasova, a na trećem mestu Socijaldemokratska partija Austrije sa 23 % glasova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com