Između 250 i 570 hiljada otkaza zbog minimalne cene rada?

Istraživanje Inicijative za novu socijalno tržišnu ekonomiju koje su finansirali nemački poslodavci u metalnoj industriji i elektroprivredi pokazalo je da će zbog novog Zakona o radu u toj državi, kojim je uvedena zagarantovana minimalna cena rada od 8,5 evra po satu, bez posla ostati između 250.000 i 570.000 ljudi.

Nemački poslodavci smatraju da će uvođenje minimalne cene rada negativno uticati na rast ekonomije i zapošljavanje. Oni dodaju da im „olakšavajuće mere“ u sklopu uvođenja minimalne cene rade, poput one da se ona ne mora isplaćivati radnicima mlađim od 18 godina koji nisu kvalifikovani, kao i onima koji su bez posla više od godinu dana (na rok od šest meseci), neće pomoći da izbegnu mere štednje.

U jednoj nedavno objavljenoj anketi skoro 60 odsto od 6.300 kompanija odgovorilo je da planira mere za smanjenje troškova zbog minimalne cene rada. Ova mera najviše će pogoditi uslužnu delatnost, tačnije restorane i hotele, koji imaju najveći broj zaposlenih koji zarađuju manje od 8,5 evra na sat, prenose nemački mediji.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com