Junker odgovara: Predvodiću borbu protiv utajivača poreza

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je danas da će predvoditi borbu protiv utajivača poreza, prenosi Gardijan i podseća da je upravo Junker zadnjih 20 godina bio dominantna ličnost u Luksemburgu, koji se za vreme njegove vladavine obogatio zahvaljujući raznim poreskim šemama koje su omogućile velikim kompanijama da izbegnu plaćanje poreza u mnogim evropskim zemljama i tako ih oštete za desetine milijardi evra prihoda.

Junker je rekao da je naredio izradu nacrta nove EU direktive o automatskoj razmeni informacija o nacionalnim poreskim rešenjima između država članica.

„Ova komisija će se boriti protiv utajivača i izbegavača poreza. Ovo nisu samo reči, ovo je namera“, rekao je Junker.

Na pitanje novinara zašto bi mu iko verovao kada je Luksemburg za vreme njegove dvodecenijske vladavine bio raj za izbegavače poreza, Junker je odgovorio: „Zato što sam tako rekao“.

A, na pitanje da li je on prikladna ličnost za predsednika Evropske komisije s obzirom da je pomagao izbegavanje poreza dok je zagovarao oštre mere štednje i smanjenje javne potrošnje, Junker je odgovorio: „Prikladan sam koliko i vi“.

Junker insistira da je sve što se dešavalo u Luksemburgu u skladu sa EU zakonima i međunarodnim normama, ali priznaje da sistem nije „uvek bio u skladu sa fiskalnim fer-plejom“ i da su možda prekršeni „etički i moralni standardi“.

Margaret Hodž, britanski istražitelj za utaju korporativnog poreza, optužila je ranije dans predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da je lično odobravao šeme za izbegavanje plaćanja korporativnog poreza dok je bio premijer i ministar finansija Luksemburga.

Ove šeme omogućile su velikim firmama kao što su PepsiCo, Amazon, AIG i Nemačka banka (Deutsche Bank) da izbegnu plaćanje poreza.

Junker je od 1995. do 2013. godine bio premijer Luksemburga, a od 1989. do 2009. je bio i ministar finansija te male zemlje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com