Jutarnji list: Srpske vlasti uopšte nemaju kontrolu nad izbeglicama

U utorak poslepodne, prvi put od kako je počela izbeglička kriza, razgovarali su srpski premijer Aleksandar Vučić i njegov hrvatski kolega Zoran Milanović.

Jutarnji list

Razgovor je trajao dugo, a usledio je nakon odluke hrvatske Vlade da se kroz granićni prelaz Bajakovo propuštaju samo kamioni sa kvarljivom robom, rekao je za Jutarnji list visoki hrvatski zvaničnik.

On kaže da su Milanović i Vučić razgovarali o kretanju izbeglica kroz Srbiju. U razgovoru Vučić se požalio kako je teško transportovati izbeglice pa mu je Milanović u jednom trenutku predložio da Hrvatska, ako treba, pošalje autobuse na granicu sa Makedonijom i pomogne sa njihovom transportu prema granici sa Mađarskom, ali i jednim delom prema Hrvatskoj.

Vučić na to nije ništa konkretno rekao. Milanoviću je samo obećao da će učiniti sve što može da se deo izbeglica preusmerava i prema Mađarskoj.

Sagovornik Jutarnjeg lista kaže da sve informacije koje dolaze iz Srbije govore kako srpske vlasti uopšte nemaju kontrolu nad izbeglicama i njihovim kretanjem, nego ih puštaju da sami iz južne Srbije idu prema Beogradu, a od tamo ih se usmerava na hrvatsku granicu.

Dok lutaju južnom Srbijom, lokalno stanovništvo im naplaćuje prevoz, hranu, spavaju gde stignu pa čak i po grobljima.

Na pitanje je li tačna informacija da je Hrvatska počela propuštati sve kamione, a ne samo one s kvarljivom robom, zvaničnik hrvatske Vlade kaže da to nije tačno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com