Južni tok: OMV uzdržan

U austrijskom mestu Baumgarten trebalo je da bude jedno od završnih gasnih čvorišta Južnog toka, a u junu ove godine su šef austrijske naftne kompanije OMV Grehard Rojs i šef Gasproma Aleksej Miler ugovorom fiksirali gradnju austrijskog dela tog gasovoda. Po objavljivanju vesti iz Ankare o ruskom odustajanju od gradnje Južnog toka u OMV-u su reagovali uzdržano, a jedan portparol kompanije je, za dnevni list Prese, rekao da se kod Južnog toka radi o dugoročnom projektu i da situaciju tek treba da analiziraju.

Formalno, napominje austrijski list, za stopiranje projekta potrebna je odluka Nadzornog odbora Gasproma, međutim država Rusija je većinski vlasnik te kompanije i u Nadzornom odboru ima odlučujuću reč. U vezi sa tim nemački Handelblat citira ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka koji je agenciji Tass rekao: „Predsednik je lično odlučio da se projekat stopira“.

Firma Južni tok u većinskom je vlasništvu Gasproma, ali u njoj udela imaju i francuski EDF, italijanski Eni i nemački Wintershell.

Južni tok je projekat koji se razvija od 2012. godine. U planu je bilo da prvi gas njime poteče 2019. godine radi snabdevanja 38 miliona domaćinstava u Evropi. Gasovod je trebalo da bude dug 2.380 kilometara i da se njime godišnje transportuje 63 milijarde kubika gasa. Cena projekta trebalo je da bude 16 milijardi evra.

Prese podseća da je austrijska železara Voestalpine već bila sklopila ugovore o učešću u gradnji tog gasovoda u vrednosti od 200 miliona evra.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com