Katastrofa u Evropi

Očigledno je da su vesti iz Evrope strašne i izuzetno konfuzne. Evo u čemu je, po mom mišljenju, stvar, piše nobelovac i svetski poznati ekonomista Pol Krugman.

njujork tajms

   1. Cipras je očigledno dozvolio sebi da bude ubeđen da je izlaz iz evrozone nemoguć. Čini se da Siriza nije pripremila bilo kakav vanredni plan za uvođenje paralelne valute (nadam se da će se ispostaviti da nisam u pravu). To ga je ostavilo u bezizlaznoj pregovaračkoj poziciji. Čak sam čuo od ljudi koji bi trebalo da znaju, da je Ambrouz Evans-Pričard u pravu, da se Cipras nadao da će izgubiti na referendumu kako bi dobio izgovor za kapitulaciju.

2. Ali, suštinska predaja nije dovoljna za Nemačku, koja želi promenu režima i totalno poniženje – a tu je i značajna frakcija koja samo želi da izbaci Grčku iz evrozone, i kojoj će, manje ili više, dobro doći propala država kao upozorenje za ostale.

3. Ne znam da li se još uvek može postići bilo kakav dogovor, a čak ako može, koliko će da traje?

Stvar je u tome što sve mudre glave kažu da je Grexit nemoguć i da bi on vodio do potpunog urušavanja, a ja ne znam o čemu oni pričaju. Kad to kažem, ne mislim da oni nužnu greše – Ja verujem da oni greše, ali svako ko je siguran u bilo šta u ovoj priči zavarava samog sebe. Šta želim da kažem? Niko nema nikakvog iskustva sa ovim sa čime se trenutno suočavamo. Upadljivo je da je ovde konvencionalna mudrost potpuno pogrešno pročitala najbližu paralelu – Argentinu 2002. godine. Uobičajeni narativ je potpuno pogrešan: de-dolarizacija nije prouzrokovala ekonomski kolaps, nego ga je pratila, a oporavak je počeo vrlo brzo.

Postoje samo strašne alternative u ovom trenutku, zahvaljujući nekompetentnosti grčke Vlade i, što je mnogo važnije, potpuno neodgovorne kampanje finansijskog zastrašivanja koju je vodila Nemačka sa svojim saveznicima. I pretpostavljam da moram to da kažem: osim ako Merkelova, na neki čudesni način, ne ponudi mnogo manje destruktivan plan od ovog o kome se priča, Grexit, zastrašujući kao što i jeste, bio bi bolje rešenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com