Katimerini: Ostajemo u Evropi!

„Grčki narod je proteklih godina morao mnogo toga da otrpi. U očajanju je dao mandat jednom politički neiskusnom vodji da u jednom od najtežih trenutaka u svoje ruke uzme sudbinu nacije. Mandat je bio jasan: čvrsti pregovori, ali osiguranje budućnosti zemlje u evru. Otad su protekla četiri katastrofalna meseca.

eugr

Privreda je opet pala u recesiju. Pregovori sa poveriocima pretvoreni su u šou. Stalno nam je predstavljano kao da je sporazum na dohvat ruke. I u poslednjem trenutku, kad je postalo ozbiljno, premijer je shvatio da nije dorastao svojoj istorijskoj odgovornosti. On je poklekao pred jednim sporazumom, koji je bio loš kompromis – zahvajujući njegovim sopstvenim greškama – ali koji je obezbedjivao ostanak zemlje u evro-zoni.

On je dao prednost ludim predstavama svoje partije umesto dobrobiti zemlje. Sad pokušava da iskoristi emocije gradjana velikim rečima o našem „dostojanstvu“ kako bi nas pridobio za odluku koja zemlju sigurno vodi napolje iz evro-zone. Referendum je tempriran baš u vreme kad su svi rokovi već istekli.

Ali gradjani su zreli i ne daju se zaplašiti. Oni će glasati sa DA za ostanak u zoni evra. Oni će izabrati odgovoran put i zatim izabrati nacionalno odgovornu vladu koja će ispregovarati bolji sporazum s kreditorima i braniti interese zemlje.

Zemlja ne sme da dozvoli da bude podeljena iako sad neki igraju na polarizaciju kao sredstvo svoje propagande. Ne. Svi zajedno ćemo se boriti da ponovo izgradimo našu zemlju. Grčka će da ostane jedinstvena. Mi ostajemo u Evropi, mi ostajemo u EVRU“.

 

Uvodnik grčkog lista Katimerini, koji se smatra glavnim konzervativnim glasom grčke medijske scene, preneli smo prema prevodu Handelsblata.
Vlasnik Katimerinija je grčki brodovlasnik Aristidis Alafouzos

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com