Ko će pušiti kineske cigarete?

Biznis sa cigaretama u EU je jako regulisan, jako stagniraju marže i Tvornica duhana Rovinj više ne može računati na profitabilnost na koju je navikla, rekao je poznati hrvatski ekonomista dr. Damir Novotni za Ekonomske Vesti i dodao da su „tako perspektive u EU u proizvodnji cigareta vrlo slabe“.

Novotni je rekao da Adris grupa vlasnik Tvornice duhana Rovinj već godinama razmišlja o izlasku iz tog biznisa.

A na pitanje šta bi ulazak najvećeg kineskog i svetskog proizvođača cigareta (China National Tabacco Corporation) značio za regionalno i evropsko tržište Novotn smatra da ne bi značio ništa bitno.

„Mislim da ništa bitno, pre svega ko bi pušio kineske cigarete, to je ključno pitanje. Nažalost, kinezi kad uđu na tržište oni više gledaju preuzeti tehnologije a manje razvijati tržište. Recimo kao dobar primer možemo navesti proizvodnju Volvo automobila u Švedskoj, već godinama nismo videli novi model automobila, kineski vlasnik je samo uzimao tehnologije za kinesko tržište, ali nije razvijao nove automobile, sad tek počinje nešto napraviti“, kazao je Novotni.

Jutarnji list je objavio da grupa Adris vodi pregovore sa više kupaca o prodaji većinskog paketa akcija Tvornice duhana Rovinj i da su najkonkretniji pregovori vođeni sa China National Tabacco Corporation.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com