Ko sebi može da priušti čudotvorni lek od hepatitisa C

Procenjuje se da u svetu izmedju 130 i 180 miliona ljudi boluje od opasne bolesti hepatitis C koja se u najtragičnijim slučajevima završava rakom jetre.

Američka firma Gilead izumela je čudotvorni lek od te bolesti čija primena u terapiji  dovodi do izlečenja u 90 odsto slučajeva.

Lek Sovaldi je tako strašno skup da kase zdravstvenog osiguranja mogu da ga finansiraju za samo mali broj pacijenata, dok se američka firma bogati neverovatnom brzinom, piše austrijski dnevni list Di prese.

Sve gledajući na susede Nemce, koji su posle šestomesečnog pregovaranja sa firmom Gilead uspeli da dobiju novi ugovor uz pristojan rabat, austrijsko Udruženje socijalnih osiguranja ukazuje da lečenje jednog pacijenta ovim lekom, u neophodnoj kombinaciji s drugim medikamentima, košta najmanje 46.000 evra, a u specifičnim slučajevima i 150.000. Nemačke zdravstvene kase su u debelom deficitu, a prvi put će ovu godinu sa deficitom završiti i njihove austrijske kolege i to uglavnom zahvaljujući enormnom rastu troškova za lekove, a najviše enormnom rastu najskupljih lekova, onih iznad 700 evra. Sadašnji austrijski ugovor sa firmom Gilead  vlasnicom leka Sovaldi, ističe krajem jula.

“Reč je o globanoj uceni jedne farmaceutske kuće“, kaže za list Di prese austrijska ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer i dodaje da „lekovi ne smeju postati hedž fondovi na kojima se zaradjuje što je moguće više novca“.

Dok se zdravstvene kase, zbog sve skupljih lekova, bliže kolapsu, a većina pacijenata može samo da sanja najbolje lečenje od najtežih bolesti, cena akcije firme Gilead je od 25 dolara, koliko je vredela 2012. godine, porasla na preko 100 dolara ove godine. Neto dobit te firme porasla je prošle godine sa 3,1 milijade dolara na celih 12,1 milijardu.

Dok se farmaceutska industrija izgovara velikim troškovima razvoja jednog novog leka – investicija po jednom leku je oko 2 milijarde dolara, tvrde – kritičari njihovih nerazumnih cena tvrde da integracije farmaceutskih kompanija, jedinstvene u svetskoj ekonomiji, vode ka ukidanju svake konkurencije i prisiljavaju i drugu stranu na udruživanje. Iz Austrije će poteći predlog da zdravstveni fondovi više EU-država udruženi nastupe prema alavoj američkoj firmi. Čiji lek, uzgred budi rečeno, nije najskuplji lek na svetu. Taj neslavni rekord, tvrdi Di prese, drži lek Glybera holandske biotehnološke firme UniQure koji leči redak poremećaj metabolizma, a terapija za jedno gpacijenta staje 1,1 milion evra!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com